hypotheek voor de doorstromer

Hypotheek voor
de doorstromer

Ben je doorstromer? Dan wil je natuurlijk weten wat een volgend koophuis betekent voor je hypotheek. Bij de meeste geldverstrekkers kun je de rente meenemen naar je nieuwe woning. Wel wordt opnieuw gecheckt of je aan alle eisen voldoet. Heb je genoeg inkomen? Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen van doorstromers over het meenemen van de hypotheek. Uiteraard help ik je graag om te kijken naar de mogelijkheden. Dit kan natuurlijk ook als je je huidige hypotheek bij een andere adviseur had afgesloten.

Hypotheek vragen

Dit zijn de meest voorkomende vragen die ik krijg van doorstromers. Natuurlijk beantwoord ik graag in het inventarisatiegespek jouw verdere vragen. En het mooie is, deze eerste kennismaking is geheel kosteloos!

Mag ik mijn huidige rente meenemen?

Vaak mag je je rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van je oude lening. Goed om te weten: het kan zijn dat je toch iets meer of minder betaalt. Dit hangt af van de zogenaamde “Loan te Value”, oftewel de risicoklasse waarin je woningwaarde valt ten opzichte van de hypotheek.

Wat als mijn huidige woning nog niet is verkocht?

Als je een ander huis wilt kopen en je hypotheek wilt meenemen zonder dat de huidige woning al is verkocht, dan kan het zijn dat je (een deel van de) overwaarde moet overbruggen. Ook moet je aantonen dat je voldoende spaargeld hebt om tijdelijk twee hypotheken te kunnen betalen.

Heb je je woning al wel verkocht?
Houd dan rekening met de meeneemregeling. Meestal moet je binnen 6 (soms zelfs 3) maanden een nieuwe hypotheek aangaan, anders vervalt het recht om de rente mee te nemen.

Welke hypotheekvormen kan ik kiezen als ik verhuis?

Je verhuist niet zomaar! Je wilt bijvoorbeeld groter wonen en dus wil je meer lenen dan je huidige hypotheek. Stel, je wilt je huidige rente graag meenemen, dan ben je voor het resterende deel wel gebonden aan je huidige geldverstrekker.

Om de hypotheekrente fiscaal te kunnen aftrekken, kun je sinds 2013 kiezen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je hiervoor al een hypotheek, dan krijg je te maken met overgangsrecht en kun je wellicht een deel aflossingsvrij doen.

Wat je verder kunt verwachten?

N

helder taalgebruik

N

onafhankelijk advies

N

dat je je op je gemak voelt

Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden?